Voedselbank

START: In november 2005 begonnen enkele vrijwilligers met het verstrekken van de eerste 5 voedselpakketten per maand in en rond Anna Paulowna. Het voedsel werd bij elkaar gebracht door mensen uit de kerken.

Nu geven wij wekelijks 175 voedselpakketten uit, in 2 Gemeenten, te weten: Hollands Kroon (Anna Paulowna, Wieringen, Wieringermeer en Niedorp) en Schagen ( Schagen, Zijpe en Harenkarspel).

Er zijn op dit moment 6 uitdeelpunten, t.w.in Anna Paulowna, Schagen, Wieringen, Wieringermeer, Warmenhuizen en Nieuw Niedorp.

Gemiddeld 68 vrijwilligers werken mee om het voedsel in te pakken, op te halen, weg te brengen en uit te delen.

Sinds januari 2009 heten wij officieel Stg Voedselbank KOP VAN NOORD en al eerder waren wij aangesloten bij de Ver. van Voedselbanken in Nederland. Voedselbank “Kop van Noord” is een particulier initiatief dat enerzijds een steun in de rug wil bieden aan mensen die kortere of langere tijd financieel echt niet rond kunnen komen en anderzijds het overschot aan voedsel dat er is, wil gebruiken.

De Voedselhulp is niet structureel maar meestal eerst voor 3 tot 6 maanden, waarna de hulp steeds weer verlengd kan worden met 3 maanden.

VRIJWILLIGERS: Iedereen die bij de voedselbank werkt is een “vrijwilliger”. Wij hebben niet altijd nieuwe vrijwilligers nodig omdat de vrijwilligers die bij ons werken het zo gezellig vinden, dat ze niet meer weggaan. De vrijwilligers werken op woensdagmiddag of donderdagochtend en/of -middag en helpen bij het inpakken van de pakketten. Rijders en bijrijders halen dinsdag, woensdag of donderdag voedsel op in de omgeving of brengen de voedselpakketten naar de uitdeelpunten.

Voor de winkelakties die ongeveer één keer per maand gedaan worden, kunt u zich aanmelden om met een speciaal team, winkelakties in de omgeving bij diverse supermarkten te doen.

Het uitdeelpunt in onze gemeente is elke donderdagmiddag van 14:15 – 17:30 open. Tijdens de openingstijden is er een koffietafel waar iedereen voor wordt uitgenodigd. Aan deze tafel zijn gesprekken met “lotgenoten” mogelijk en er is tijd om jezelf te zijn. Voor in de hal worden de pakketten gereed gemaakt om ingepakt te worden door diegene die daar recht op hebben. Veel van de artikelen zijn gekoeld in koelboxen en worden ter plekke toegevoegd aan de pakketten.